Veilig Sportklimaat

In het kader van het Veilig Sportklimaat biedt de gemeente Putten, kosteloos, twee verschillende verenigingstrajecten aan die gericht zijn op het deelprogramma’s Trainers, Coaches & Begeleiders.

Wat is een veilig sportklimaat?

In de sport moet je je veilig en prettig kunnen voelen en jezelf kunnen zijn. Een veilig gevoel in de sport krijg je niet alleen wanneer blessures worden voorkomen, maar ook als je je tijdens het sporten gerespecteerd en gewaardeerd voelt. Of dat nu in de rol van sporter, kaderlid of scheidsrechter is. Jouw sport wil je altijd kunnen uitoefenen in een leuke, gezellige omgeving waarin je je op geen enkele wijze bedreigd voelt. Mensen die zich prettig voelen en met plezier hun sport beoefenen zijn het belangrijkste uithangbord voor hun sport en hun vereniging.

Het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’ heeft als doel om: “Gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rond de sport te voorkomen en aan te pakken”. 

In Nederland zijn miljoenen mensen betrokken bij de sport. Als sporter, trainer, coach, scheidsrechter of bestuurder. Wat zij delen is de passie voor hun sport. Maar er is nog iets dat zij gemeen hebben. Samen zijn zij verantwoordelijk voor een veilig sportklimaat. Een klimaat waarin iedereen lekker kan sporten en met plezier naar de vereniging komt.

VSK1

Trainers, coaches en begeleiders

Trainers, coaches en begeleiders moeten niet alleen over sporttechnische vaardigheden beschikken, maar ook over opvoedkundige kwaliteiten. Ze creëren daardoor een veiliger sportklimaat, waarin sporters zich op hun gemak voelen en op een sociale manier met elkaar omgaan. 

Met het programma ‘Trainers, coaches en begeleiders” willen we bereiken dat deze grote groep mensen zich bewust is of wordt van de belangrijke rol die zij vervullen. De nadruk ligt daarbij op de sociale en persoonlijke ontwikkeling van sporters. 

Voor trainers, coaches en begeleiders bieden wij het volgende aan:

  • Sportief Coachen
    Bij dit traject ligt de nadruk op de opvoedkundige rol van trainers, coaches en begeleiders. 
  • Coach-de-Coach
    Bij dit verenigingstraject worden twee of drie meer ervaren trainers van de club opgeleid om nieuwe of minder ervaren trainers te coachen.

vsk2

Wat is de rol van JongPutten / Gemeente Putten

Zowel Sportief Coachen als Coach-de-Coach zijn verenigingstrajecten die bij de eigen sportvereniging plaatsvinden. Verenigingen kunnen kosteloos deelnemen aan dit traject aangezien er financiering vanuit het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’ en financiering van de provincie Gelderland voor 'Opvoeden verder' wordt ingezet. We vragen u enkel de accommodatie (comfortabele, afgesloten ruimte) met koffie/ thee te verzorgen.

Meer informatie over de twee verenigingstrajecten of Veilig Sportklimaat? Neem contact op met Lisette van de Kieft of kijk op de website van het Veilig Sportklimaat

Provincie Gelderland

 Veilig Sportklimaat